مهمان ناخواندهای برای جهان
اواخر بهمن سال ۱۳۹۸، زمزمههای شیوع ویروسی خطرناک در کشورها به گوش رسید. این ویروس که انتشار اولیه آن از چین آغاز شد با قدرت شیوعی که داشت، موجب قرنطینه شدن شهر ووهان چین به مدت نزدیک به یک ماه شد. ویروس مذکور از طریق تماس با بدن فرد ناقل و همچنین تماس با بزاق و ترشحات دهان و بینی افراد مبتلا به این ویروس، حین عطسه یا سرفه، قابل انتشار است.
اطلاعات مذکور معرفی کننده ویروس جدیدی است به نام «ویروس کرونا» که محققان، منشا پیدایش آن را خوردن غذاهایی میدانند که در آن از خفاش و احتمالا مار استفاده شده باشد. کرونا ویروس با گذشت چند هفته خود را به کشورهای دیگری رساند که در میان آنها، نام کشورهایی از جمله کانادا، عراق و حتی ایران به چشم میخورد.
ویروس کرونا در ایران
اولین نشانههای ویروس کرونا در کشور ایران، ابتلای دو نفر در استان قم بود که متاسفانه هر دوی این مبتلایان جان باختند. با خبر از دست رفتن مبتلایان اولیه به ویروس کرونا و همچنین شیوع بیشتر این ویروس در استان قم، نگرانیها نسبت به این ویروس، در استانهای مجاور از جمله تهران بیش از پیش احساس شد. در حال حاضر تعداد مبتلایان رو به افزایش بوده و ارگانهای مرتبط، با اطلاعیه و اعلان عمومی از طریق رسانهها، جامعه را نسبت به رعایت بهداشت فردی و همچنین حفظ فاصله مناسب ۱-۲ متری از افرادی که علائم مشابه به آنفلوآنزا دارند، تشویق میکنند.
از جمله اقداماتی که برای مقابله با ویروس کرونا در کشور و بهخصوص شهر تهران انجام شد، تعطیلی مدارس و دانشگاه، ضدعفونی کردن روزانه فضای داخل مترو و همچنین کاهش ساعت طرح ترافیک به مدت یک هفته جهت جلوگیری از ازدحام جمعیت در وسائط حمل و نقل عمومی میباشد.
ویروس کرونا و تاثیر آن بر سبد غذایی خانوار
با شیوع ویروس کرونا در کشور و دنبال آن انتشار شایعات در بین مردم بهخصوص در فضای مجازی، زمزمههایی مبتنی بر قرنطینه کردن شهرهای مبتلا به ویروس کرونا شنیده شد که منجر به بروز نگرانی در بین مردم گردید؛ با وجود تکذیب این اخبار از طریق دولت، از نگرانیهای مردم اما کاسته نشد و این نگرانیها از طریق حضور بیش از پیش مردم در فروشگاههای زنجیرهای و داروخانهها برای تهیه اقلام و خوراکیهای ضروری مشاهده شد. نکتهی مثبت ماجرا، عدم کمبود مواد خوراکی در فروشگاههای زنجیرهای بود که موجب دلگرمی مردم شده است.
اما ناگفته نماند که در روزهای ابتدایی انتشار خبر شیوع ویروس کرونا و با صف بستن مردم در مقابل داروخانهها برای تهیه ماسک و مایعات ضدعفونی کننده، در عرضه این محصولات وقفهای افتاد که به سرعت با ورود ارگانهای دولتی، این موضوع رفع شد و اکنون ماسک و مواد ضدعفونی کننده در دسترس مردم قرار دارد.
شیوع ویروس کرونا در مرغداریها چقدر صحت دارد؟
همزمان با شایعاتی که در خصوص ویروس کرونا در جامعه مطرح شد، صنعت دام و طیور نیز از این شایعات در امان نبود و اخباری مبنی بر انتشار گسترده این ویروس در واحدهای مرغداری مطرح شد.
در گزارشی که خبرگزاری مهر در این خصوص از آقای علیرضا رفیعی پور، به نقل از وزارت جهاد کشاورزی تهیه کرده است، وی اظهار داشت: «شیوع و تلفات بالای این بیماری در واحدهای مرغداری را قویا تکذیب میکنم.»
رفیعی پور در ادامه افزود: سامانه GIS به طور مداوم نسبت به جمع آوری و نمایش دادههای مکانی و زمانی و همچنین فعالیت و تغییرات صنعت دام و طیور را رصد میکند.
وی در این خصوص تاکید کرد: «تاکنون گزارشی مبنی بر انتشار بیماری واگیردار در مرغداریها به این سامانه گزارش نشده است و این تلفات ممکن است بر اثر مشکلات مدیرتی در مرغداریها ایجاد شده باشد.»
اقدام اصولی به جای شایعه پراکنی
رفیعی پور با بیان این موضوع که برخی از افراد غیر متخصص با انتشار اخبار کذب در خصوص بیماریهای ایجاد شده در فارمها موجب ایجاد تشویش در اذهان عمومی میشوند، افزود: «مرغدارانی که دچار تلفات شدهاند در ابتدا میبایست از طریق واحدهای دامپزشکی پیگیر این اتفاق باشند تا دلیل و ریشه تلفات مشخص شود.»
وی در خصوص انتشار بیماریهای پرندگان از جمله آنفلوآنزا، افزود: «این بیماریها نسبت به سالهای قبل در شرایط بهتری کنترل شدهاند و تعداد کانون این بیماریها کاهش چشمگیری داشته است.»
توصیه بسیار مهم در خصوص تهیه گوشت و مرغ
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با بیان این موضوع که احتمال انتقال ویروس کرونا از طریق مواد پروتئینی خام مانند گوشت و مرغ وجود دارد، لذا مردم میبایست تمامی اقلام خوراکی مورد نیاز خود را از طریق مراکز بهداشتی عرضه گوشت و مواد پروتئینی تهیه کنند.
وی تاکید کرد که «تمام مراکز مجاز، تحت نظر سازمان دامپزشکی هستند و تمام بیماریهای مشترک بین انسان و حیوان مورد بررسی دقیق قرار میگیرد.»
خود مراقبتی را جایگزین استرس کنیم
این روزها فضای مجازی پر شده است از اخبار و شایعات ناگوار در خصوص ویروس کرونا که ذهن مخاطبان را درگیر خود کرده و باعث ایجاد استرس در افراد شده است. گاه این استرس در حدی است که افراد به «توهم کرونایی شدن» دچار میشوند!
مهمترین ضربهای که استرس به انسان وارد میکند، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن است که زمینه مبتلا شدن به انواع ویروسها را فرآهم میکند؛
در قسمت پایانی از مقاله «ویروس کرونا و تاثیر آن بر صنعت دام و طیور» میخواهیم شما را در ابتدا به حفظ آرامش دعوت کنیم، و سپس راهکارهای استاندارد را برای مقابله با این ویروس بیان کنیم.
ویروس کرونا و راههای جلوگیری از شیوع آن
- حفظ فاصله مناسب حدود ۱ متر از بقیه
- شستن مکرر دست و صورت با آب و صابون به مدت ۳۰ ثانیه
- عدم استفاده از تلفن همراه در محیطهای عمومی
- شستن دست و صورت با آب و صابون، بلافاصله پس از ورود به منزل
- صدعفونی کردن تلفن همراه، سوییچ، کیف پول و… با پد الکلی
- جدا نگهداری کردن از لباسهای داخل و خارج از خانه
- شستشوی دستها، پس از تعویض لباس و ضدعفونی کردن لوازمی مانند تلفن همراه
- تر نگه داشتن گلو با آب داغ
در صورت مشاهده علائم بیماری چه کار کنیم؟
- در صورت بروز علائمی مانند تب و سرفه، ابتدا در خانه (در اتاق جدا) بمانید تا بهبودی حاصل شود.
- در صورت پیشرفت بیماری، با مراکز مخصوص ویروس کرونا تماس گرفته و طبق نظر آنها اقدام کنید.
- از مراجعه خودسر به درمانگاهها و مراکز عمومی به خودداری کنید؛ اما در صورت مراجعه، از ماسک و دستکش مخصوص استفاده کنید.
- در طول روز، از تماس دستها با صورت جلوگیری کنید.